SUSTAINABLE   ABUNDANCE (SÜRDÜRÜLEBİLİR BEREKET)

SUSTAINABLE ABUNDANCE (SÜRDÜRÜLEBİLİR BEREKET)

 

       Okulumuz öğretmenlerinden Naime Çakır , yürüttüğü Sustainable Abundance (Sürdürülebilir Bereket) eTwinning projesi ile öğrencilerle birçok verimli etkinlikler yapıyor. 

       4 ülkeden 11 ortak okulun , 12 öğretmen ve 82 öğrencinin katılımıyla yapılan projeye şubat ayında başlandı ve küresel pandemi koşullarına rağmen etkinliklerine  devam ediyor.

       Dünya da 1,3 milyar ton gıdanın çöpe gittiği, ülkemizde ise bu sayının 18,8 milyon ton olduğunu biliniyor. Yapılan gıda israfı ise 214 milyar liralık gıda kaybına yol açıyor ve bunun 90 milyar değeri geri dönüştürülebilir gıda olduğunu belirtiliyor. 

    Artsın Eksilmesin Taşsın Dökülmesin Hepimize Yarasın sloganı ile bir araya gelen 4'ü yabancı 8'i ülkemizden 12 öğretmenin yürüttüğü  projede  öğrencilere mutfakta doğru teknikleri göstererek gıda israfının önüne geçmeyi  ve evlerin bereketini  artırmayı  planlıyorlar. Bu doğrultuda öğrenciler, çürümüş sebze veya kabuklarını çöpe atmak yerine toprağa ekerek toprağın beslenmesini sağlıyorlar çürümüş meyvelerden ise doğal sirke yapmayı öğreniyorlar. Öğrenciler, oluşturdukları tohum  kumbalarında biriktirdikleri çekirdek ve tohumları toprakla buluşturuyorlar. Ayrıca bahar aylarında daha çok filizlenen patates, soğan ve sarımsak gibi sebzeleri toprağa ekerek geri  dönüştürüyorlar.

        Ekşimiş yogurt ve sütten  Anadolu da ekşimik adıyla bilinen yöntemle peynir yapıyorlar. Öğrenciler bunların yanı sıra limon kabuklarından ve yumurta kabuklarından özgün çalışmalar yapmaktadır. 

      Öğrenciler çeşitli etkinliklerle farklı ülke ve okullardan öğrencilerle tanışıp fikir alışverişinde   bulunan öğrenciler okullar arası sağlanan işbirliği sayesinde web 2.0araçlarını da kullanarak birçok işbirlikçi ve ortak ürüne imza atmaktadır.

       Haziran ayında sona erecek olan Sustainable Abundance (Sürdürülebilir Bereket) projesi  verimli etkinliklere hedeflerine emin adımlarla ilerlemektedir.

 

30.04.2021 339

30-04-2021